Kerekasztal-beszélgetésen mutatták be Wacław Felczak élterajzát a Petőfi Irodalmi Múzeumban

posted in: Hírek | 0
A Lengyel-magyar barátság napi programsorozat előestéjén került bemutatásra Wacław Felczak – A szabadság futára című könyv a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

„Wacław Felczak lenyűgöző életrajza gyűjtőlencseként foglalja magába egy egész nemzedék – az 1918 körül született lengyelek – tapasztalatait. Felczak életútja annyira gazdag, hogy akár több ember életének is elég lett volna.” – írja Wojciech Frazik, Wacław Felczak professzor egykori tanítványa, az eredeti forrásdokumentumokon alapuló Felczak-monográfia szerzője.

A Lengyel-magyar barátság napjának alkalmából a Wacław Felczak Alapítvány, valamint a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány könyvbemutató keretében prezentálta a Felczak könyvsorozat legújabb kötetét az alapítvány névadójáról, Wacław Felczak professzorról.

A kerekasztal-beszélgetésen Wojciech Frazik szerző mellett részt vett Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke; Anna Milczanowska, a lengyel Szejm képviselőasszonya; valamint Kiss Gy. Csaba, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professzora. A beszélgetést moderálta Pálfalvi Lajos professzor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője.

Az eseményen köszöntőbeszédet mondott Dr. Karol Biernacki, a Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki hangsúlyozta, Felczak professzor életútja példaként áll minden, a lengyel–magyar barátságért tenni akaró ember előtt.

A szabadság futára című monográfia mellett szintén bemutatásra került a Méry Ratio Kiadó gondozásában megjelent MEMENTO Szmolenszk – Budapest 2018 című könyv, amely a 2010-es szmolenszki tragédiának, valamint a magyar-lengyel barátságnak állít emléket.

Forrás: wfa.hu