Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem
Sátoraljaújhely, 2021. július 21-25.
Újraindítás-megújulás, reStart-reNewal

Alapítványunk minden évben nyári szabadegyetemeket szervez Kárpátalján, Erdélyben és Felvidéken, a közép- és kelet-európai népek közötti kapcsolatok erősítésének, a történelmi múltban gyökerező, elsősorban nemzeti konfliktusok oldásának szándékával.

A rendezvények célja olyan nyitott fórum biztosítása, ahol a kisebbségben élő magyarok, anyaországbeliek, valamint a szomszédos államokban élő többségi nemzet fiataljai találkozhatnak, és az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális történésekről, a felmerülő problémákról és ezek megoldási stratégiáiról beszélgethetnek. Minden témához több előadót (politikusokat, független szakértőket) hívunk meg, alapvető szempont, hogy az illető ország többségi és kisebbségi képviselőinek véleménye, illetve egy-egy magyarországi vélemény hangozzon el.

A Kárpát-medencében élő népek közeledését szolgálva célunk az együttgondolkodás. Ugyanakkor figyelmet fordítunk arra is, hogy táborainkban a délelőtti és délutáni kerekasztal-beszélgetéseket tartalmas esti kulturális programok kövessék, amikor hazai és helybéli zenekarok, hagyományőrző együttesek, színjátszó csoportok lépnek fel.

Az utóbbi két évben életünket jelentősen befolyásolta a koronavírus-világjárvány, amelyet mostanra az oltási lehetőségekkel valamelyest leküzdöttünk. Így, a szervezők úgy döntöttek, hogy, bár szűk keretek között, az újraindítás és megújulás jegyében megszervezésre kerül a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány Kárpát-medencei Nyári Szabadegyeteme, hogy ismét közösen gondolkodjunk a térségünket érintő aktuális témákról.

Szervezőtársak:
  • Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (Ungvár)
  • Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (Nagyvárad)
  • Magyar Ifjúsági Tanács (Kolozsvár)
  • Magyar Ifjúsági Konferencia (Budapest)

A rendezvény helyszíne: Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont (3980 Sátoraljaújhely, V. István király útja 123.)

Program

Facebook oldal