Alapítványunk minden évben nyári szabadegyetemeket szervez Kárpátalján, Erdélyben és Felvidéken, a közép- és kelet-európai népek közötti kapcsolatok erősítésének, a történelmi múltban gyökerező, elsősorban nemzeti konfliktusok oldásának szándékával.

A rendezvények célja olyan nyitott fórum biztosítása, ahol a kisebbségben élő magyarok, anyaországbeliek, valamint a szomszédos államokban élő többségi nemzet fiataljai találkozhatnak, és az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális történésekről, a felmerülő problémákról és ezek megoldási stratégiáiról beszélgethetnek. Minden témához több előadót (politikusokat, független szakértőket) hívunk meg, alapvető szempont, hogy az illető ország többségi és kisebbségi képviselőinek véleménye, illetve egy-egy magyarországi vélemény hangozzon el.

A Kárpát-medencében élő népek közeledését szolgálva célunk az együttgondolkodás. Ugyanakkor figyelmet fordítunk arra is, hogy táborainkban a délelőtti és délutáni kerekasztal-beszélgetéseket tartalmas esti kulturális programok kövessék, amikor hazai és helybéli zenekarok, hagyományőrző együttesek, színjátszó csoportok lépnek fel.

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány korábbiakban a Kárpátaljai Pedagógusszövetség, jelenleg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség aktív közreműködésével szervezi a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet. Több mint tíz éve sikerült a rendezvénynek megtalálni a megfelelő helyszínt, Felsőszinevéren, amely az elmúlt évek eseményeiből kiindulva a későbbiekben is megmaradhat, mivel a helyszín adottságai hozzájárulnak a rendezvény színvonalának megtartásához.

A Szabadegyetem a kezdetek óta fontos találkozóhelye az anyaországi és a kárpátaljai magyar fiataloknak, ahol eszmét cserélhetnek aktuális politikai és társadalmi kérdésekről. A rendezvényen több témakör is megvitatásra kerül, amelyek közvetlenül érintik az anyaország és a kárpátaljai magyarság jelenlegi helyzetét. A tábor egyik célja, hogy informális keretek között megbeszéljék az éppen időszerű kérdéseket, és közelebb hozzák egymáshoz a felek álláspontjait. A tábor fő témakörei a kárpátaljai magyarság életének aktuális kérdései, köztük a közösség megsegítése, gazdaságának fejlesztése, kultúrája, politikai helyzete, oktatás, a magyar-ukrán viszony és a határ menti együttműködés. Ezen témakörök mellett szó esik még ifjúságpolitikáról, anyaországi és határon túli magyar ifjúsági szervezetek részvételével, jogi kérdésekről, valamint a nemzetpolitika európai megjelenítésének esélyeiről.

A rendezvény idején a délelőtti és délutáni programok informális lehetőséget biztosítanak a résztvevőknek a kapcsolatok elmélyítésére és újabb kapcsolatok létrehozására. Ezen felül megismerkedhetnek a helyi kultúra jellegzetességeivel (így helyi zenével, táncokkal, rituálékkal) és különböző kulturális programokon is részt vehetnek. Filmvetítések keretében helyi dokumentumfilmek kerülnek levetítésre, amivel az egymás történetének, jelen helyzetének megismerését céloztuk.

A továbbiakban is szeretnénk hangsúlyt fektetni a kapcsolatrendszerek kialakítására más civil szervezetekkel, és segíteni a határon túli magyar szervezetek egymással és az anyaországi civil szervezetekkel való, határokon átnyúló kapcsolatainak kialakítását.

XXVII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2019. július 3-7.)

XXVI. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2018. július 4-8.)

XXV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2017. július 5-9.)

XXIV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2016. június 29. – július 3.)

XXIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2015. június 30. – július 4.)

XXII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2014. július 2 – 6.)

XXI. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2013. július 3-8.) 

XX. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2012. július 3 – 8.)

XIX. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2011. június 28. – július 3.)

XVIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2010. június 30. – július 4.)

XVII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2009. július 1-5.)

XVI. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2008. július 2-6.)

XV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2007. július 4-9.)

XIV. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Ungvár (2006. július 5-9.)

XIII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2005. július 6-10.)

XII. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2004. július 8-11.)

XI. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Csontos (2003. július 2-6.)

X. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Csontos (2002. július 3-7.)

IX. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem, Felsőszinevér (2001. július 4-8.)