Orosz Örs 1985-ben született Komáromban, geológus, kutató.

A komáromi Selye János Gimnáziumban érettségizett 2003-ban. 2007-ben a prágai Károly Egyetemen szerzett bakaláriusi diplomát földrajz szakon. Mesteri tanulmányai alatt több külföldi részképzésen vett részt Romániában, Magyarországon, Franciaországban és Bosznia–Hercegovinában. Szakmai gyakorlaton vett részt az Európai Parlamentben és több hazai intézményben. Diplomát 2010-ben szerzett politikai földrajz szakon, szintén Prágában. Jelenleg a Károly Egyetem doktorandusza. Kutatási területe a dél-szlovákiai szlovák ifjúság és annak hozzáállása a magyar kérdéshez. Szakdolgozatában a szlovákiai magyar érettségiző ifjúság nemzeti és regionális identitástudatát és jövőképét vizsgálta reprezentatív, 34 középiskolára kiterjedő mintán. Kiemelt kutatási területe volt a szlovákiai gyógyfürdők 20. századi története, melyet cseh nyelven publikált.

2004–2007 között a prágai Ady Endre Diákkör alelnöke, később elnöke. 2005 óta a Diákhálózatban tevékenykedik. A szlovákiai magyar egyetemisták Hallgatói Parlamentjének ülnöke. 2009-től 2011-ig a Diákhálózat alelnöke és a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője. 2010-ben főszervezője volt a Diákhálózat és a Fórum Intézet kétnyelvűség-felmérésének, a Kétnyelvűség-felmérő Körút projektnek, melynek során 540 település vizuális és hivatali nyelvhasználatát vizsgálták Dél-Szlovákiában. 2011-től a Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa. Itt a kétnyelvűség kultúrtörténetével, emellett az északi régiók magyar emlékhelyeinek dokumentációjával foglalkozik. Kurátora a „Nyelvében él a národnostná menšina” – A vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában 1918−2011 című vándorkiállításnak.

Tagja a Szlovák Kormány Nemzetiségi és Etnikai Bizottságának, valamint a Sine Metu polgári társulás képviselőjeként a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Koordinációs Bizottságának.

A díjátadó helye és időpontja: 2015. június 19; Budapest, Magyarság Háza, Corvin terem

A díjazás indoklása

“A Kuratórium döntése idén azért esett a díjazottra, mert ezzel kívánjuk méltányolni azt az ígéretes tudományos és közéleti pályát, amelyet Orosz Örs eddigi tevékenysége jelent. A dél-szlovákiai ifjúság hozzáállása a magyar kérdéshez, mint fő kutatási területe, vagy szervezői munkája, amit a szlovákiai magyar egyetemisták Hallgatói Parlamentjének ülnökeként, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Koordinációs Bizottságának tagjaként, illetve mint a Gombaszögi Nyári Tábor főszervezőjeként végez, mind-mind alapvető fontosságú a magyarság szülőföldön megmaradása érdekében.”

Vissza a díjazottakhoz