Dr. Ódor Bálint Budapesten született 1975 májusában. Tanulmányai során a közigazgatás és a külpolitika iránti érdeklődésnek kötelezte el magát. 1999-ben végzett a Corvinus Egyetemen. 2004-ben PhD-képzésben vett részt nemzetközi kapcsolatok szakirányon. Külföldi és hazai posztgraduális intézményekben folytatott tanulmányokat az EU-szakpolitikákról, számos tanulmány és könyv szerzője, illetve szerkesztője.

A Külügyminisztériumban 2000-ben elemzőként kezdett dolgozni a Lőrincz Csaba által irányított Stratégiai és Tervezési Főosztályon. Ezt követően tanácsos volt az EU Integrációs és Intézményi Főosztályon, majd az Országgyűlés Külügyi Hivatalában, az EU Főosztályon lett osztályvezető, később főosztályvezető. Innen, az Országgyűlés Külügyi Hivatala EU Főosztályának éléről került vissza 2010-ben a Külügyminisztériumba, az európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárként. A sors megajándékozta azzal, hogy ez a munkája egybeessen a magyar uniós elnökség idejével.

A díjátadó helye és időpontja: 2011. június 22.; Budapest, Hotel Boscolo New York Palace

A díjazás indoklása

A Lőrincz Csaba Díjat Ódor Bálint „a magyar nemzeti érdekeknek a magyar külpolitikában való képviseletéért, illetve a magyar európai uniós elnökségben való kimagasló munkájáért” érdemelte ki.

Vissza a díjazottakhoz