Kántor Zoltán 1968-ban született Temesváron, szociológus, politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója.

A Temesvári Tudományegyetemen 1995-ben szociológiai, a Közép-Európai Egyetemen 1996-ban politikatudományi diplomát szerzett. 2000-ben az ELTE Ethnic and Minority Studies program diplomáját szerezte meg. Az 1998/99-es tanévben az Edinburgh-i egyetemen volt ösztöndíjas. Doktori disszertációját (ELTE; politikatudomány) a magyar állam és a külhoni magyarok viszonyából írta.

Kutatási területe a nacionalizmus, a nemzeti kisebbségek, a külhoni magyarság, Románia bel- és külpolitikája. Tanulmányai Magyarországon, Romániában, Szlovákiában, Németországban, az Egyesült Államokban, Japánban, Spanyolországban, Szlovéniában, Oroszországban, jelentek meg. Mintegy tíz kötetet szerkesztett.

Korábban a Regio, illetve az angol nyelven megjelenő Regio folyóirat szerkesztője volt. A Magyar Kisebbség folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. A Kisebbségkutatás és a Minority Studies folyóiratok szerkesztője.

1999-től a Teleki László Intézetben, 2006-től a Magyar Külügyi Intézetben dolgozott. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK Nemzetközi és Politikatudományi Intézet oktatója. Rendszeresen oktat a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és az Eötvös Lóránt Tudományegyetemen.

A díjátadó helye és időpontja: 2016. június 24.; Budapest, Benczúr Ház, Díszterem

A díjazás indoklása

“A Kuratórium döntése idén azért esett a díjazottra, mert ezzel kívánjuk méltányolni ​a külhoni magyarság és a nemzeti kisebbségek  kutatása terén tett kiemelkedő elméleti és gyakorlati tevékenységét, különös tekintettel az utóbbi évek nemzetpolitikai szakmai munkájára.”

Vissza a díjazottakhoz