Bíró Gáspár (1958–2014) ügyvéd, az ENSZ Emberi Jogok Bizottságának különleges megbízottja (Special Rapporteur) 1992–1998 között Szudánban, az ELTE Politikatudományi Intézetének egyetemi tanára (oktatott kurzusok: Nemzetközi kapcsolatok; A demokratikus konszolidáció elmélete és gyakorlata; Nemzetközi tanulmányok; Külpolitikai elemzések; Demokrácia és önrendelkezés a 21. század elején).

Bíró Gáspár Bihar romániai részében, a Nagyvárad közeli Tenkén (Tinca) született. Kolozsvárt, a Babeş-Bolyai Egyetem jogi karán szerzett diplomát 1982-ben. Azokban az időkben érlelődött felnőtté, amelyeket Ceauşescu diktatúrája legkegyetlenebb korszakának tartunk. Az emberi jogok hiányának következményeit saját életében kellett megtapasztalnia.

Közeli barátság és közös, sok mindenben hasonló életút kötötte Lőrincz Csabához. Korai haláluk is hasonló. Lőrincz Csaba 49, Bíró Gáspár 56 évet élt.  

Kézdivásárhelyi, brassói ügyvédként is figyelmet fordított az emberi jogok védelmére, képviselte a Duna-deltából és más börtönökből szabadult egykori foglyok ügyét. A sorsváltót 1988-ban kapcsolta át: ekkor települt Magyarországra. Itt sokféle pozíciót betöltött, de mondhatjuk talán, hogy mindig ugyanazt tette, az emberi jogokat, a kisebbségeket, a kiszolgáltatott embereket, az emberi méltóságot védte. Ahogyan Lőrincz Csaba, Bíró Gáspár is a szürke eminenciás életét választotta: „Soha nem voltál előtérben. Nem szeretted a túl sok figyelmet, a reflektort. A magamutogatást, az értéknélküliséget” – írja Bíró Gáspárról az Értékválasztás szabadsága című megemlékezésében egykori tanítványa, Kendernay-Nagyidai Gertrúd. Mégis előtérbe állította az élet. A szudáni rabszolgaságot föltáró jelentéseivel a 90-es évek közepén a világsajtó foglalkozott, neve a nemzetközi figyelem középpontjába került, Szudánban pedig az államfő az iszlám ellenségének nevezte, ami halálos fenyegetéssel ért fel. De Bíró Gáspár addigra túl volt már az erdélyi bátorságpróbákon…

A díjátadó helye és időpontja: 2014. június 20.; Budapest, Magyarság Háza, Corvin terem

A díjazás indoklása

“A Lőrincz Csaba Díj Bíró Gáspárnak a kisebbségekért a nemzetközi és a hazai fórumokon végzett munkáját, úttörő tevékenységét a szakszerű nemzetpolitika megalapozásában és kidolgozásában, tudományos teljesítményét, oktatói és nevelői eredményeit, szilárd erkölcsét ismeri el.”

Vissza a díjazottakhoz