Az idei év különleges, hiszen idén 30 éves a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos 30). Ebben az évben nemcsak júliusban lesz lehetőség tartalmas párbeszédre és közös megoldások keresésére, hanem a tábort megelőző időszakban is sor kerül olyan eseményekre, amelyekkel ráhangolódhatunk a kerek évfordulós rendezvényre.

Az első budapesti Tusványos est keretében bemutatásra kerül György Attila csíkszeredai József Attila-díjas író Kerek a világ című könyve. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány szervezésében sorra kerülő könyvbemutatón köszöntőt mond Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke. A könyvet bemutatja és a szerzővel beszélget Bayer Zsolt író, publicista.

György Attila ismert erdélyi prózaíró legutóbbi kötete a tavalyi év végén jelent meg a sepsiszentgyörgyi ArtPrinter Könyvkiadó gondozásában. A korábban Márkus Barbarossa János költő által kaleidoszkópszerűként jellemzett „tartalmas és furfangos” kötet írásai hat részre oszthatók, beszédes címekkel: Borok, Ízek, Úton, Szívhangok, Vegyesvágott és Köz(ben). A 164 oldalas kötet tartalmas prózai írásokat gyűjtött egybe, melyek egy része megjelent különböző erdélyi és magyarországi napilapok hasábjain is.

A könyv sűríti a szerző „ars poetica”-ját, melyet ő maga így foglalt össze e kötet kapcsán:
„Kerek a világ.
Tulajdonképpen lapos, ezt tudjuk.
De megfűszerezzük itallal, étellel, szeretettel, hittel és megismeréssel. Ettől lesz kerek, össze ér, és összeérik.
S ha egyszer visszanézünk majd, azt mondjuk: kerek volt a világ, és úgy szép, ahogy van. Ízesen, mámorosan, küzdelmesen. A mi világunk. Mert ilyenek vagyunk: eszünk, iszunk, szeretünk. Néha harcolunk is, hogy ezt megtehessük. Végül pedig, az utazás végén felnézünk, és derűsen megállapítjuk: kerek a világ.”

Időpont: 2019. április 25., 18.00 óra
Helyszín: Fröccsterasz Télikert – galéria rendezvényterem (1051 Budapest, Erzsébet tér 11-13.)