2018. április 6-án ünnepélyes átadásra került a Szmolenszk emlékmű Budapesten, mely a 2010-es szmolenszki tragédiának, valamint a magyar-lengyel barátságnak állít emléket. Az emlékmű Magyarország Kormánya, a Fővárosi Közgyűlés és a Budapest Főváros XXII. kerület Budafok-Tétény Önkormányzat összefogásának eredményeképpen jött létre.

Az emlékműavatás szertartásán beszédet mondott Jarosław Kaczyński, a PiS elnöke, Mateusz Morawiecki, a lengyel minisztertanács elnöke, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Németh Zsolt az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke.

Az esemény kapcsán és a lengyel-magyar barátság napja alkalmából a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Wacław Felczak Alapítvány könyvbemutatót szervez. A könyvbemutatón bemutatásra kerül a Méry-Ratio Kiadó az emlékműről és annak ünnepélyes átadásáról szóló MEMENTO Szmolenszk – Budapest, 2018 c. könyve.

Ugyancsak ezen a könyvbemutatón mutatja be a Wacław Felczak Alapítvány a Felczak könyvsorozat következő kötetét az alapítvány névadójáról, Wacław Felczak – A Szabadság futára címmel, mely monográfiát Wojciech Frazik írt Felczak professzorról. Wacław Felczak lenyűgöző életrajza egy olyan tapasztalatgyűjtemény, mely az 1918-ban született lengyelek egész generációját reprezentálja.

Köszöntőbeszéd:

Karol Biernacki, Wacław Felczak Alapítvány kuratóriumi elnöke

 

A kötetről beszélgetnek:

Anna Milczanowska képviselő, a Szejm lengyel-magyar baráti csoport tagja

Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke

Wojciech Frazik, író, a Wacław Felczak – A szabadság futára c. könyv szerzője

Kiss Gy. Csaba, professzor, Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar

Moderátor: Pálfalvi Lajos, professzor, Pázmány Péter Katolikus Egyetem

 

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Időpont: 2019. március 21., 16.30