XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

2013. július 23-28., Tusnádfürdő

A mi időnk!

 
Szervezők:

Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány – Budapest

Magyar Ifjúsági Tanács – Kolozsvár

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és erdélyi partnerszervezete, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) idén is megszervezi a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn. A július 23-28. között zajló rendezvénysorozat mottója: A mi időnk!

Huszonnégy évvel ezelőtt az erdélyi Bálványoson indult el, majd nőtte ki a helyet, és költözött Tusnádfürdőre a magyar-magyar, illetve a magyar-román párbeszéd mára legnagyobb közéleti fórumává vált Tusványos.

A szabadegyetem egyidős a rendszerváltással, az akkori diákok és pályakezdő fiatalok, akik a párbeszéd lehetőségét keresték Románia és Magyarország között, ma a politika és a közélet szereplői. Az 1990-ben Bálványoson elindított párbeszédsorozat meghatározónak számít az erdélyi és kárpát-medencei nemzetpolitikai folyamatok történetében. Többek között itt beszéltek először nyíltan a különböző autonómiaformákról, az erdélyi autópálya szükségességéről, itt döntöttek a Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozásáról, de itt merült fel először az Erdélyi Magyar Néppárt megalakításának ötletet, itt fogalmazódtak meg a honosítási törvény részletei és a Demokrácia Központok ötlete is.

2009-ben, a tábor 20. születésnapján, a kihelyezett bálványosi „emlékülésen” bejelentik a Bálványos Intézet megalapítását, amely már egyértelműen jelzi a folyamatjelleg megalapozottságát, a nosztalgián túl pedig a továbbhaladás tervezett lépéseit is.

Az eltelt több mint két évtized alatt a Bálványosi Szabadegyetem meg tudta őrizni célját, a „rövidnadrágos politizálást”, melynek lényege, hogy őszintén, nyíltan, kötetlen formában lehessen eszmét cserélni a két ország társadalmi, politikai problémáiról. A rendezvénynek minden évben jeles meghívottai vannak a vezető politikusok köréből. Törzsvendégnek számít a két „alapító”, Németh Zsolt és Toró T. Tibor, minden évben részt vesz a rendezvényen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz – Magyar Polgári Párt elnöke, akit idén a záró napon, szombaton délelőtt látunk vendégül, Tőkés László, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Smaranda Enache romániai emberjogi aktivista.

A mi időnk – mottó jegyében a 23 helyszínen zajló előadások kötődnek az egyszerűsített honosítás, a magyar állampolgárság, nemzeti érdekek képviselete, az autonómia és a választójog kérdésköréhez. A rendezvény megnyitóján az alapítók és a szervezők mellett részt vesz Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes.

A közéleti-politikai előadások idén is a Lőrincz Csaba sátorban, illetve a Kós Károly sátorban kapnak helyet. Mindjárt az első napon Románia egyik legégetőbb kérdését, a régióátszervezés problémáját veszik górcső alá a meghívottak, többek közt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Smaranda Enache, a Pro Európa Liga elnöke és Bakk Miklós politológus.

A Külpolitikai Klub keretében az európai parlamenti választásokról, valamint az Európai Unió jelenéről és jövőjéről beszél majd Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő, Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke, valamint Ódor Bálint, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára. A választójog határok nélküli lehetőségeiről vitázik Hidvéghi Balázs, a Fidesz stratégiai igazgatóhelyettese, Kiss Tamás szociológus, Székely István Gergő politológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói valamint ifjabb Toró Tibor politológus. A honosítási eredményekről Wetzel Tamás, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa számol be, továbbá tiszteletét teszi Schöpflin György, Surján László és Glattfelder Béla európai parlamenti képviselők, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke.

Terítékre kerül továbbá az erdélyi magyar orvosképzés helyzete és a Kelet-Közép-Európát érintő ügynökkérdés, de értekezéseket folytatnak a szólásszabadság és a média viszonyáról ugyanakkor nem marad ki a programból Magyarország és Kelet-Közép-Európa aktuális helyzetének elemzése.

Koncertek a Nagyszínpadon esténként: Semi Holsen, Magna Cum Laude, Budapest Bár, Csík Zenekar, A Kutya vacsorája, Beatrice, Role, Demjén Ferenc, Magashegyi Underground, Ghymes és a Balkan Fanatik.

Ezt követően koncertek a Kisszínpadon (újdonság a MISZSZ sátorban): Orpheusz, Longstep, Selfish Murphy, Monyo Project, Stereogam.

Minden este 18.00-tól Dumaszínház:

Felméri Péter, Dombóvári István, Csenki Attila, Tóth Edu

Borkóstolók a Corvina udvarban:

Miklós Csaba (Mór), Vámot Attila (Szomolya, Egri borvidék), Orsolya pince (Ostoros, Egri borvidék), Nyolcas Pince (Eger), Ruppert Pince (Villány), Wunderlich Alajos Családi Pincészete (Villány), „Dűlőmitológia” – Alkonyi László borokkal illusztrált előadása a tokaji dűlőkről.

A tábor népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az egyre növekvő részvétel: míg 2010-ben harmincezren fordultak rendezvény területén, addig tavaly több mint negyvenezren tették tiszteletüket a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban.

Mivel a medve idén is nagy érdeklődést mutat rendezvényünk iránt – nem csak a Szabadegyetem kabalájaként -, ezért az előző évekhez hasonlóan, a vadőrök segítségével igyekszünk távol tartani a tábor területétől, a résztvevők biztonsága érdekében.

Budapest, 2013. július 2.