XII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

2001. július 23-28., Tusnádfürdő

Tíz évvel a Napforduló után – kényszerek és lehetőségek

 

2001. július 22. és 29. között rendeztük meg a XII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, az erdélyi Tusnádfürdőn. A Kolozsvári Magyar Diákszövetséggel (KMDSZ), a Jakabffy Elemér Alapítvánnyal, valamint a René Radu Policrat Alapítvánnyal közösen megrendezett Szabadegyetem – az alapgondolatához híven – lehetőséget teremtett a közel 3000 résztvevőnek az együttgondolkodásra az egymás szomszédságában élő nemzetek közös problémáiról, ezen belül is a Románia területén élő magyarság helyzetéről és lehetőségeiről.

A tusnádfürdői tábor a „Kényszerek és lehetőségek” címet viselte. A tartalmi program július 23-án, hétfőn kezdődött. A XII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort Toró T. Tibor az RMDSZ Reform Tömörülés Platformjának elnöke, Zólya Zoltán, Tusnádfürdő polgármestere, valamint Mircea Duşa, Hargita megye prefektusa nyitotta meg. A délelőtti előadásokon aktuális témákat vitattak meg a meghívott előadók. Az első nap délelőttjén a „Schengenen innen és túl” c. témáról Turi-Kovács Béla, környezetvédelmi miniszter, Végh Zsuzsanna (főigazgató, Belügyminisztérium), Wolfgang Eberhardt Wittstock (országgyűlési képviselő, Románia), Szilágyi Zsolt (országgyűlési képviselő, RMDSZ, Románia), valamint Bakk Miklós, politikai elemző beszélgetett.

Nagy érdeklődés mellett zajlott az Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) megalakulásának eredményeiről és gondjairól, ill. az erdélyi Sapientia Alapítvány működéséről tartott előadás. Az egyetemalapítás körüli eseményekről beszéltek a Sapientia Alapítvány vezetői és az EMTE létrehozását, valamint szakmai munkáját támogató anyaországi hivatalok képviselői, mint pl.: Misovicz Tibor (gazdasági elnök-helyettes, Határon Túli Magyarok Hivatala), Gál András Levente (államtitkár, Oktatási Minisztérium).

A szabadegyetemi hét előadásainak további vitatémája volt a két ország közötti ifjúsági együttműködés, Magyarország határon túli támogatáspolitikája. Az előbbin Szabó László, az Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára beszélgetett román partnerével, az utóbbin pedig határon túli magyar ügyekkel foglalkozó magyarországi alapítványok igazgatói (Veress László – Illyés Közalapítvány, Csete Örs – Apáczai Közalapítvány, Dobos András – Új Kézfogás Közalapítvány) számoltak be intézményük működéséről. Izgalmas téma volt az egyház társadalmi szerepvállalása, illetve az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása c. előadás. A beszélgetésben részt vett többek között Hörcsik Richárd (országgyűlési képviselő, Fidesz), Tőkés László (püspök, Királyhágómelléki Református Egyházkerület), Tamás Sándor (parlamenti képviselő, RMDSZ), Böjte Csaba (a dévai ferences misszió vezetője, Románia). Július 27-én délután a frissen elfogadott státusztörvényről, annak előnyeiről és lehetőségeiről beszélt Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára, Duray Miklós (a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke) és Tőkés László (az RMDSZ tiszteletbeli elnöke). A fórumon a román kormányt Vasile Dâncu tájékoztatási miniszter képviselte.

Orbán Viktor miniszterelnök július 28-ai látogatása a szabadegyetem legnagyobb embertömeget vonzó eseménye volt. A beszélgetésen – mely a Dél-kelet-euópai nemzeti vágyak és célok az euro-atlanti integráció tükrében címet viselte – részt vett Adrian Severin, román parlamenti képviselő, valamint Markó Béla, az RMDSZ elnöke. A beszélgetést Toró T. Tibor, az RMDSZ Reform Platformjának elnöke moderálta.

A délutáni vitákat, a sportpályán felállított hat sátorban (történelem, szociológia – politológia, jogász, közgazdász, Európa, ifjúsági) tartották. Ezen ún. Műhelyek mindegyikében nagyszámú hallgatóság folytatott élő párbeszédet az előadókkal. A szakmai sátrak részletes programját szintén mellékeljük.

A szabadegyetem eredeti tervének megfelelően a napi előadásokat esténként kulturális programok követték, ahol is hazai és határon túli magyar együttesek léptek fel a kemping melletti sportpályán felépített nagyszínpadon. Ezeken az esti koncerteken fellépett a Takács Tamás DBB, a P. Mobil együttes Benkő Lászlóval és Gömöri Zsolttal, továbbá Ferenczy György és a Herfly Davidson, az Ando Drom, a MÉZ együttes, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és számos környékbeli zenekar.