VIII. Csángó Bál

 

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület 2004. február 21-én 19.00-tól, nyolcadik alkalommal rendezi meg a „Csángó Bált” a Petőfi Csarnokban. A rendezvény fővédnöke Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke.

A „Csángó Bál” egész estés – 19.00-tól hajnalig tartó –, párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat.

Az idei műsor keretében – a korábbi évekhez hasonlóan – gyimesi és moldvai csángó magyar hagyományőrző, valamint magyarországi hivatásos és amatőr együttesek lépnek színpadra. A Csángóföldről meghívott közel félszáz táncos, zenész és énekes révén bepillantást nyerhetünk a csángó zene- és tánckultúrába. A színpadi koncertet és táncbemutatót táncház követi.

Hagyományőrzők érkeznek Klézséről, Külsőrekecsinből, Pusztináról, Somoskáról, Trunkról, Setétpatakáról, Gyimesközéplokról.

Magyarországi vendégeink lesznek: Berecz András, a Jászság Népi Együttes, a Kárpátia, a Magyar Énekmondók, a Somos, a Tatros, a Tűzkő Szeptett, a Vándor Vokál, a Mogyi és a Zurgó együttes.

A műsort hajnalig tartó tánc követi, amelyben a nézők is megpróbálkozhatnak a csángó táncok megtanulásával. Pihenésképpen pedig fényképészek, textil- és kerámiaművészek csángó témájú alkotásait nézhetik meg. Ez évben Csoma Gergely fotóművész képeit és Petrás Mária keramikus alkotásait láthatja kiállításunkon a közönség.

Sajtóanyag:

Csángók a PeCsában – képes-hangos beszámoló (gondola.hu, 2004. február 23.)

Ismét lesz Csángó Bál (gondola.hu, 2004. február 13.)