2001. augusztus 15. és 19. között rendeztük meg a IV. Szlovákiai Nyári Szabadegyetemet a szlovákiai Madarászon (Blahová). A Magyar Ifjúsági Közösséggel és az Občiansko - demokratická mládež-zsal (Polgári Demokratikus Ifjúság) közösen megrendezett Szabadegyetem - a többi nyári táborunkhoz hasonlóan - lehetőséget teremtett a közel 300 résztvevőnek az együttgondolkodásra az egymás szomszédságában élő nemzetek közös problémáiról.

A szabadegyetem fő témája a regionális együttműködés volt, amely a térség politikai és gazdasági stabilitásának alapját képezheti, valamint a Visegrádi Együttműködés jelene és jövője. Igyekeztünk a témához kapcsolódóan a régió legújabb gazdasági, politikai és kulturális eseményeit és folyamatait felvázolni, ehhez politikusokat és szakembereket meghívni. Néha nagyon nehéz politikai megoldást találni a térségben létező problémákra, kezdeményezni/fejleszteni kell a határok menti együttműködést. Ez tűnik az egyetlen helyes eszköznek, hogy megelőzzük, illetve megoldjuk a felmerülő feszültségeket - a Visegrádi Együttműködés, amely a legstabilabb közép-európai politikai együttműködés, ezért jött létre. A IV. Szlovákiai Nyári Szabadegyetem célja volt, hogy ismertessük a Visegrádi Négyek politikai mechanizmusát azáltal, hogy a meghívott politikusok részletes előadást tartottak a Visegrádi Országok integrációs folyamatának társadalmi, gazdasági, politikai következményeiről.

A madarászi tábor a "Visegrádi együttműködés: fikció vagy valóság" címet viselte. A tartalmi program augusztus 16-án, szerdán kezdődött. A IV. Szlovákiai Szabadegyetemet Németh Zsolt, a külügyminisztérium politikai államtitkára és Urban Rusnák , az IVF (Visegrádi Alap) főigazgatója nyitották meg. A délelőtti előadásokon aktuális témákat vitattak meg a meghívott előadók. Az eddigi táborok témája főleg a szlovák - magyar viszony volt, az idei tábor kiegészült a másik két visegrádi ország képviselőivel, és a négy ország együttműködési és fejlődési lehetőségeit vizsgálta. Az első nap délelőttjén az "Új kihívások a visegrádi társadalmakban az integráció küszöbén" címet viselte. A témában mindegyik visegrádi ország képviseltette magát, így Németh Zsolt (a Magyar Külügyminisztérium politikai államtitkára), Rafal Wisnewski (Lengyelország budapesti nagykövete), Miroslav Kusý (politológus, Szlovákia), valamint Bohumil Doležal (politológus, Csehország).

Nagy érdeklődés mellett zajlott a "Visegrádi együttműködés - közös európai mozgástér" című előadás, ahol három visegrádi ország helyettes államtitkára (Magyarország, Szlovákia), illetve nagykövete (Csehország) fejtette ki véleményét. A pénteki nap jelentős programpontja Milan Ftačnik szlovák oktatási miniszter és Deutsch Tamás magyar ifjúsági és sportminiszter találkozója volt, akik megállapodást írtak alá a két szaktárca együttműködését illetően. Az aláírásra került szerződés elősegíti a két ország közti csereprogramok közös támogatását. Az előadások után az érdeklődőknek lehetőségük volt, hogy személyesen is feltegyék kérdéseiket, vagy elmondják véleményüket a meghívott előadóknak. Az utolsó előadásra szombat délelőtt került sor. Harrach Péter (magyar szociális és családügyi miniszter) és Duray Miklós előadásának témája a közép-európai polgári alternatívák lehetőségét boncolgatta

A szabadegyetem eredeti tervének megfelelően a napi előadásokat esténként kulturális programok követték, ahol is hazai és határon túli magyar együttesek léptek fel. A találkozón délutánonként más kikapcsolódást biztosító programok is szerepeltek, így például a sportprogramok is nagyon sikeresek voltak a táborlakók körében, rendeztek vízilabda versenyt és lehetőség volt a teniszezésre, golfozásra és evezésre is. A komáromi kiránduláson is nagyon sokan vettek részt.

Linkek:

Archív képek

Vissza