XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

(Tusnádfürdő), idõpontja: 2013. július 23-28.

XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Tusnádfürdő, 2013. július 23-28.


TUSVÁNYOS 24

A MI IDŐNK!


Szervezők:

Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány - Budapest

Magyar Ifjúsági Tanács - Kolozsvár


A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és erdélyi partnerszervezete, a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) idén is megszervezi a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn. A július 23-28. között zajló rendezvénysorozat mottója: A mi időnk!

Huszonnégy évvel ezelőtt az erdélyi Bálványoson indult el, majd nőtte ki a helyet, és költözött Tusnádfürdőre a magyar-magyar, illetve a magyar-román párbeszéd mára legnagyobb közéleti fórumává vált Tusványos.

A szabadegyetem egyidős a rendszerváltással, az akkori diákok és pályakezdő fiatalok, akik a párbeszéd lehetőségét keresték Románia és Magyarország között, ma a politika és a közélet szereplői. Az 1990-ben Bálványoson elindított párbeszédsorozat meghatározónak számít az erdélyi és kárpát-medencei nemzetpolitikai folyamatok történetében. Többek között itt beszéltek először nyíltan a különböző autonómiaformákról, az erdélyi autópálya szükségességéről, itt döntöttek a Partiumi Keresztény Egyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem létrehozásáról, de itt merült fel először az Erdélyi Magyar Néppárt megalakításának ötletet, itt fogalmazódtak meg a honosítási törvény részletei és a Demokrácia Központok ötlete is.

2009-ben, a tábor 20. születésnapján, a kihelyezett bálványosi „emlékülésen” bejelentik a Bálványos Intézet megalapítását, amely már egyértelműen jelzi a folyamatjelleg megalapozottságát, a nosztalgián túl pedig a továbbhaladás tervezett lépéseit is.

Az eltelt több mint két évtized alatt a Bálványosi Szabadegyetem meg tudta őrizni célját, a „rövidnadrágos politizálást”, melynek lényege, hogy őszintén, nyíltan, kötetlen formában lehessen eszmét cserélni a két ország társadalmi, politikai problémáiról. A rendezvénynek minden évben jeles meghívottai vannak a vezető politikusok köréből. Törzsvendégnek számít a két „alapító”, Németh Zsolt és Toró T. Tibor, minden évben részt vesz a rendezvényen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, a Fidesz - Magyar Polgári Párt elnöke, akit idén a záró napon, szombaton délelőtt látunk vendégül, Tőkés László, európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Smaranda Enache romániai emberjogi aktivista.

A mi időnk - mottó jegyében a 23 helyszínen zajló előadások kötődnek az egyszerűsített honosítás, a magyar állampolgárság, nemzeti érdekek képviselete, az autonómia és a választójog kérdésköréhez. A rendezvény megnyitóján az alapítók és a szervezők mellett részt vesz Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes.

A közéleti-politikai előadások idén is a Lőrincz Csaba sátorban, illetve a Kós Károly sátorban kapnak helyet. Mindjárt az első napon Románia egyik legégetőbb kérdését, a régióátszervezés problémáját veszik górcső alá a meghivottak, többek közt Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Smaranda Enache, a Pro Európa Liga elnöke és Bakk Miklós politológus.

A Külpolitikai Klub keretében az európai parlamenti választásokról, valamint az Európai Unió jelenéről és jövőjéről beszél majd Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő, Szilágyi Zsolt, az EMNP alelnöke, valamint Ódor Bálint, a Külügyminisztérium EU-ügyekért felelős helyettes államtitkára. A választójog határok nélküli lehetőségeiről vitázik Hidvéghi Balázs, a Fidesz stratégiai igazgatóhelyettese, Kiss Tamás szociológus, Székely István Gergő politológus, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói valamint ifjabb Toró Tibor politológus. A honosítási eredményekről Wetzel Tamás, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa számol be, továbbá tiszteletét teszi Schöpflin György, Surján László és Glattfelder Béla európai parlamenti képviselők, Tarlós István, Budapest főpolgármestere, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke.

Terítékre kerül továbbá az erdélyi magyar orvosképzés helyzete és a Kelet-Közép-Európát érintő ügynökkérdés, de értekezéseket folytatnak a szólásszabadság és a média viszonyáról ugyanakkor nem marad ki a programból Magyarország és Kelet-Közép-Európa aktuális helyzetének elemzése, illetve gazdasági és környezetvédelmi kérdések megvitatása sem.

További előadóink, akik már elfogadták meghívásunkat:


Aáry-Tamás Lajos

Ágh Péter

Albert Tibor

Antal Árpád

Bába Iván

Bánffy Farkas

Bardócz Csaba

Barlay Tamás

Barthel-Rúzsa Zsolt

Borbély Zsolt Attila

Borókai Gábor

Böröcz István

Böszörményi-Nagy Gergely

Burus Siklódi Botond

Csáky Pál

Csinta Samu

Csöbör Katalin

Dávid László

Diószegi László

Dorin Florea

Fekete Gábor

G. Fodor Gábor

Gazsó L. Ferenc

Gergely Balázs

Gór Nagy Mária

György Attila

Havasi János

Hegmanné Nemes Sára

Horváth Zsolt

Illés Zoltán

Izsák Balázs

Jakab Attila

Jónás István

Jonathan Horsman

Kaposi József

Király Melinda

Kiss Ulrich

Kolumbán Gábor

Kolumbán Gábor

Kontrát Károly

Kósa András László

Kovács Péter

L. Simon László

Lászlófy Pál István

Maksay Ágnes

Marc Gafarot

Marek Matraszek

Mátis Jenő

Mezei János

Nátrán Roland

Neil Barnett

Németh Szilárd

Orosz Örs

Othamr Michl

Pálffy István

Papcsák Ferenc

Parragh László

Pásztor István

Potápi Árpád János

Roy Chowdhury Gergely

Sabin Gherman

Sándor Krisztina

Soós Anna

Szatmáry Kristóf

Székely István

Szilágyi Ferenc

Taierling Johann

Tiffán Zsolt

Világi Oszkár

Vitézy Zsófia

Zakariás Zoltán

Zatykó Gyula

Zoób Kati

Zsigmond Barna PálKoncertek a Nagyszínpadon esténként:

Semi Holsen, Magna Cum Laude, Budapest Bár, Csík Zenekar, A Kutya vacsorája, Beatrice, Role, Demjén Ferenc, Magashegyi Underground, Ghymes és a Balkan Fanatik


Ezt követően koncertek a Kisszínpadon (újdonság a MISZSZ sátorban):

Orpheusz, Longstep, Selfish Murphy, Monyo Project, Stereogam.


Minden este 18.00-tól Dumaszínház:

Felméri Péter, Dombóvári István, Csenki Attila, Tóth Edu


Borkóstolók a Corvina udvarban:

Miklós Csaba (Mór), Vámot Attila (Szomolya, Egri borvidék), Orsolya pince (Ostoros, Egri borvidék), Nyolcas Pince (Eger), Ruppert Pince (Villány), Wunderlich Alajos Családi Pincészete (Villány), „Dűlőmitológia” - Alkonyi László borokkal illusztrált előadása a tokaji dűlőkről.


Partnerek:

Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács

Bálványos Intézet

Jakabffy Elemér Alapítvány

Partitipatio Alapítvány

Integratio Alapítvány

Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége

Udvarhelyi Fiatal Fórum

Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem

Partiumi Keresztény Egyetem

Corvina Könyvesház

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara

Kárpátia Román-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Magyar Posta

Magyar Teátrumi Társaság

Infotér - Informatika a Társadalomért Egyesület

Pro Európa Liga

Élő Erdély Egyesület

Századvég Alapítvány

Tranzit - Fesztivál a határon

Erdélyi Magyar Írók Ligája

Erzsébet-program

Magyar Turizmus

Budapest Fesztiválváros

Erdély Mentőcsoport

Rendezvénysátrak:

Lőrincz Csaba sátor

Kós Károly sátor

Wekerle-Mikó sátor

MISZSZ-sátor

Commitment sátor

Puskás Ferenc Kávéház - Infotér

Corvina Udvar

Magyar Teátrum Színházi sátor

Tilos Kávéház

Csűr

Csűr Terasz

Erzsébet sátor

Magyar Turizmus sátor

Magyar Posta sátor

MTVA sátor

DEPO sátor

Sapientia sátor

PKE-sátor

Erdély Cáfé

69 sátor

Keskeny út sátor

CsAkEgy-Juventus sátor

Mentőcsoport sátor

MTVA

Fidelitas


A tábor népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az egyre növekvő részvétel: míg 2010-ben harmincezren fordultak rendezvény területén, addig tavaly több mint negyvenezren tették tiszteletüket a 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban.

Mivel a medve idén is nagy érdeklődést mutat rendezvényünk iránt - nem csak a Szabadegyetem kabalájaként -, ezért az előző évekhez hasonlóan, a vadőrök segítségével igyekszünk távol tartani a tábor területétől, a résztvevők biztonsága érdekében.

Folyamatosan bővülő információk, részletes program:


www. tusvanyos.roBudapest, 2013. július 2.


Vissza